Bijeenkomst 22 september 2020

Op dinsdag 22 september 2020 werd de eerste bijeenkomst van dit jaar gehouden. De eerder geplande bijeenkomst in  maart kon door de Corona-maatregelen niet doorgaan. Reden te meer voor het bestuur van Health2Business om voor deze bijeenkomst het actuele onderwerp COVID-19 te kiezen. 

COVID-19: VENI, VIDI, VICI ?!

Locatie: Design Museum Den Bosch

De bijeenkomst telde een 50-tal aanwezigen. De Corona-maatregelen werden hierbij lege artis toegepast. Na de verwelkoming en het openingswoord door de voorzitter Roger Stouthart kwamen diverse sprekers aan boord die elk hun eigen bijdrage toelichtten in de Corona-crisis. 

voorzitter H2B

In het eerste verhaal van intensivist Peter de Jager werd de aanpak van de crisis op de JBZ IC-afdeling op boeiende wijze toegelicht, mede aan de hand van foto's gemaakt door anesthesioloog David Pattyn. Dr. De Jager was ook avondvoorzitter.

Peter de Jager

Vervolgens kwam het AI-verhaal van dhr. Guido Geerts (Delft Imaging Systems) over de automatische analyse van thoraxfoto's aan de hand van een hiervoor getraind algoritme in samenwerking met het UMCN, specifiek voor patiënten met verdenking op Covid-19 infectie. De data hiervoor werden aangeleverd door meerdere Brabantse ziekenhuizen, o.a. JBZ, Amphia en Bernhoven. Het algoritme werd gratis ter beschikking gesteld en wordt nu ook op grote schaal gebruikt, vooral in ontwikkelingslanden.

Guido Geerts

In het verhaal van microbioloog prof. dr. Ron Kusters en Steef Kurstjens werd uit de doeken gedaan hoe ze de online beschikbare Corona-score app ontwikkelden, waarbij bij een patiënt berekend kan worden wat de kans is op Corona-infectie a.d.h.v. een bloedonderzoek. Voor het maken van deze applicatie werd ook een beroep gedaan op data uit andere ziekenhuizen zoals het ETZ, Amphia, Radboud UMC en Bernhoven. De app kan hier teruggevonden worden en is meteen ook een mooi voorbeeld van hoe ziekenhuizen onderling kunnen samenwerken in de strijd tegen het Coronavirus. https://corona-score.nvkc.nl

Ron Kusters

Steef Kurstjens

Tot slot werd door Marvin Tanenbaum en Prof. De Laat van het Hubrecht Instituut in Utrecht op fascinerende wijze verteld hoe ze het systeem voor een grootschalig robot-gestuurd bloedonderzoek ontwikkelden en uiteindelijk ook zullen uitrollen vanaf november. 

Wouter de Laat

Marvin Tanenbaum

In de vragensessie kwamen veel interessante onderwerpen aan bod, o.a. de mogelijkheid tot verdere samenwerking met het ETZ in het opzetten en gezamenlijk uitwerken van onderzoek en projecten, zoals bijv. het delen van data voor verdere uitontwikkeling van de Corona-score en eventueel het integreren van deze score met een algoritme voor CT-analyse van scans van de longen, waarbij ook de CT-bevindingen meegenomen kunnen worden in de totale scoreberekening. Ook het ETZ is betrokken bij het Imaging Covid-19 AI project. 

Aansluitend werd ook de samenwerking tussen Health2Business en het Hubrecht Instituut aangekondigd door de voorzitter. 

Al met al een boeiende avond, waarbij zowel met de collega's van het JBZ als met de industrie interessante contacten konden worden gelegd. 

Verslag door Dr. Erik R. Ranschaert, Radioloog AI Project Coordinator - Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis

Deelnemers