Jeroen Bosch Ziekenhuis lanceert JBZ Zorgapp

Het JBZ lanceerde gisteren officieel de app ‘JBZ Zorg’. De JBZ Zorgapp maakt het mogelijk patiënten op het juiste moment te informeren over een bepaalde stap in hun behandeling, operatie of onderzoek. Het JBZ gaat als het eerste ziekenhuis in Nederland een voorlichtingsapp organisatiebreed inzetten. Dit betekent dat de JBZ Zorgapp bij alle specialismen een vast onderdeel gaat worden van de voorlichting naar de patiënt. De Health 2 Business Community van het JBZ financiert de app.

De JBZ Zorgapp bestaat uit een tijdlijn die de verschillende stappen van een operatie, onderzoek of behandeling weergeeft. Patiënten krijgen vanuit de app door pushnotificaties berichten die voor hen van belang zijn, bijvoorbeeld over nuchter zijn voor de operatie of het starten met revalidatieoefeningen na de operatie. Het grote voordeel van de JBZ Zorgapp is dat de voorlichting nu gedoseerd kan worden aangeboden op het moment dat het voor de patiënt echt relevant is en dat deze informatie wordt gebracht op een apparaat dat een patiënt bijna altijd binnen handbereik heeft. Onderzoek wijst uit dat de patiënt dan beter voorbereid is en sneller herstelt.

Van staar tot borstkanker

De Health 2 Business Community van het JBZ heeft het geld beschikbaar gesteld om de komende drie jaar 75 behandelingen in deze app aan te bieden. Per poortspecialisme vier behandelingen, waarmee we de belangrijkste patiëntgroepen kunnen voorlichten. Op dit moment zijn er vier behandelingen beschikbaar in de JBZ Zorgapp: de staaroperatie, de operatie aan het neustussenschot (sceptumcorrectie), de kijkoperatie van de knie (arthroscopie) en de operatie bij borstkanker.

Verdere uitrol

De komende twee jaar gaan we verder met de implementatie van de app bij alle poortspecialismen. In totaal gaan we 75 behandelingen in de app publiceren. De RVE’s ontvangen op korte termijn van de projectgroep een plan van aanpak en een planning voor de implementatie. In overleg bepalen we welke behandelingen het meest geschikt zijn om in de app aan te bieden. De waardering en gebruikerservaring van patiënten van de app meten we continu en evalueren we jaarlijks.

Apps vs. folders

De apps vervangen de folders niet. Elke patiënt kan dus zelf bepalen of hij/zij de informatie op de app wilt lezen, of in de folder. Tot aan het EPD krijgt de patiënt dus altijd de folder mee en wordt hij/zij tegelijkertijd op de app gewezen. Kiest de patiënt duidelijk voor de app en wil hij /zij de folder niet mee, dan moet daar een aantekening van worden gemaakt in het dossier.

Beschikbaar in App Store en Google Play

De app is ontwikkeld door Interactive Studios, die met deze behandelpadapp de Dutch Interactive Award en de Health App Award won. De app JBZ Zorg is te downloaden via:
 

App Store
Google Play