Crowdfunding levert 50 duizend euro op voor hart / vaatonderzoek

De eerste crowdfunding-actie voor onderzoek naar hart- en vaatzieken heeft zo’n 50 duizend euro opgeleverd. De Hartstichting startte de actie in samenwerking met een aantal onderzoekers via steunmijnonderzoek.hartstichting.nl. De Hartstichting verdubbelt het opgehaalde bedrag tot 100 duizend euro. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen.

De crowdfunding ging medio februari van start via een speciaal ontwikkeld platform. Hierop konden wetenschappers hun onderzoek rechtstreeks aan het publiek presenteren. De Hartstichting zorgde – naast de ontwikkeling van het platform – voor training en begeleiding van de onderzoekers. Ook benaderde zij haar achterban om donaties te werven.

Na zorgvuldige selectie zijn twee projecten van start gegaan. Met het project 'Gezond ouder worden met jonge vaten' wil Anton Roks van het Erasmus MC ontdekken hoe de veroudering van bloedvaten kan worden tegengegaan. Een onderzoeksteam aan het VUmc wil onderzoeken of aspirine het risico van een hart- of herseninfarct na een ernstige infectie kan verlagen. Het team bestaat uit Jeske van Diemen, Wessel Fuijkschot, Abel Thijs en Yvo Smulders.

In totaal hebben de onderzoekers in twee maanden tijd ieder zo’n 25.000 euro opgehaald. De Hartstichting verdubbelt het opgehaalde bedrag, waarmee de financiering rond is. Als tegenprestatie bieden de onderzoekers hun donateurs mooie beloningen aan, zoals een rondleiding door het lab of een vermelding op het platform.

(Skipr.nl, 20 mei 2016)