24-1-2023 Bijeenkomst Team Jumbo Visma

24 / 01 / 2023 - 17:30

Op dinsdag 24 januari 2023 organiseerde Health2Business haar eerste netwerkbijeenkomst van 2023. Ditmaal was het thema 'Sport en bewegen als (preventief) medicijn voor mentale en fysieke fitheid'. 

Locatie: Hall of Fame van het wielerwalhalla van Team Jumbo Visma.
Adres: Het Zuiderkruis 23, 5215 MV 's-Hertogenbosch

Arjan Kokshoorn, sportarts van het Sport Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis, verzorgde deze avond een presentatie rond het thema Sport en mentale en fysieke fitheid.
"Bewegen is gezond. Het gaat hierbij zowel om activiteiten gericht op het uithoudingsvermogen als kracht (spierversterkend). Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Verder hangt veel bewegen samen met een lager risico op borst- en darmkanker en vroegtijdig overlijden. Uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten toenemen naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Ook hangt veel bewegen samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie. Veel zitten is bovendien ongunstig voor de gezondheid. Ook bij een chronische ziekte is sport en bewegen, als onderdeel van leefstijlinterventie, van belang. Ziektelast en medicatiegebruik kunnen hierbij verminderen en de kwaliteit van leven (fitheid) kan verbeteren."

In zijn presentatie maakte Arjan vanuit de bewegingsrichtlijn 2017 een vertaalslag naar de praktijk. Vragen die hij samen met de deelnemers beantwoordde waren o.a.: Hoeveel beweging is voldoende? Hoe fit ben ik en doe ik het wel goed? Welk sportmedisch netwerk kan mij ondersteunen? En welke rol pakt de sportarts als medisch specialist beweegzorg? Daarna volgde een boeiende discussie.
De avond werd zoals gebruikelijk afgesloten met een netwerkborrel en een hapje.

Over de spreker:
Arjan Kokshoorn is 47 jaar, getrouwd en vader van vier kinderen. Als actief duursporter heeft hij meegedaan met Stelvio For Life, Alpe d'Huzes, een Trailweekend in de Zuidfranse Alpen en recent een meerdaags wielrenavontuur The Ride.

HQ Team Jumbo Visma
 

Wielershirt H2B