24 maart 2022 Capaciteitsmanagement

24 / 03 / 2022 - 17:30

Voor deze eerste bijeenkomst voor 2022 die H2B organiseerde, vonden we wel een heel bijzondere locatie: het statige pand van Sociëteiten Amicita en De Zwarte Arend in de Peperstraat in 's-Hertogenbosch. Bij wijze van hoge uitzondering konden we daar onze leden en gasten ontvangen op donderdag 24 maart. 

Carla Bouwhuis (Capaciteitsmanager Vivent) en Sharif Wardak (Bedrijfsleider Acute Zorg Bernhoven) verzorgden deze avond een leerzame presentatie rondom het thema 'Capaciteitsmanagement'. 

 

 

“Goed capaciteitsmanagement binnen de zorg? Daar valt nog veel te winnen. Zorgorganisaties reageren vaak wel ad-hoc op ontwikkelingen in de zorgvraag of op personeelstekort maar organiseren zich niet zodanig dat ze - gefundeerd - vooruit kunnen denken. Binnen Bernhoven zijn we een aantal jaar geleden begonnen met het optimaliseren van ons capaciteitsmanagement. Met als doel het zorgaanbod zo optimaal mogelijk te laten aansluiten op de zorgvraag in de tijd. We startten eind 2017 met ons programma vraaggestuurd capaciteitsmanagement binnen de acute zorg. In 2020 klopte de coronacrisis aan de deur. Deze vroeg veel van ons, maar leverde ook waardevolle leermomenten op. Daarmee heeft deze crisis onze bestaande capaciteitsaanpak nog meer richting gegeven. Met als resultaat het op kunnen vangen van de coronapatiënten én het in stand houden van de reguliere zorg (waardoor er geen sprake was van inhaalzorg).

Wij delen met deze presentatie graag welke stappen we binnen het programma namen en wat deze tot nu toe opleverden”.